Novo ni vedno najboljše. Stare stavbe so lahko vseh vrst, od razvalin do okolju prijaznih gradov. Z njihovo uporabo lahko prihranimo veliko CO₂, ki bi se sprostil v ozračje ob rušenju in gradnji novih stavb.

Graditelji se v starih časih niso obremenjevali z vplivom stavb na podnebje. A čeprav nove stavbe gradijo z mislijo na energetsko učinkovitost in podnebne rešitve, novogradnje niso edina rešitev. Velik energetski prihranek lahko dosežemo tudi s sanacijo razpok, zamenjavo oken in ponovno izolacijo starih stavb. Po mnenju skupine Rambøll je obnova obstoječih stavb ugodnejša za podnebje, saj se pri obnovi sprosti v ozračje 45–55 odstotkov manj CO2 kot pri rušenju starih in gradnji novih stavb enake velikosti.

Številna mesta po svetu so spoznala prednosti prenove. V Londonu, kjer so stavbe vir 77 odstotkov vseh mestnih izpustov ogljikovega dioksida, so v okviru projekta RE: NEW izboljšali energetsko učinkovitost več kot 130.000 stanovanj in mestu prihranil približno 46.000 ton izpustov ogljikovega dioksida letno.

V Torontu v Kanadi so leta 2014 začeli izvajati načrt prenove vseh obstoječih mestnih stavb do leta 2050. V Južni Koreji pa bo več sto tisoč javnih najemnih stanovanj in približno 1.500 ustanov okolju prijaznejših in energetsko učinkovitejših po prenovi izolacije in uvedbi oskrbe z obnovljivo energijo.

Po izsledkih raziskave, ki jo je izvedla Koalicija za urbane prehode (Coalition for Urban Transitions), lahko izboljšana energetska učinkovitost v stanovanjskih stavbah do leta 2050 zmanjša svetovne izpuste ogljikovega dioksida v mestih za skoraj tretjino, tovrstno izboljšanje pa je eden najhitrejših in stroškovno najučinkovitejših načinov, da to storimo, piše v analizi organizacije NewClimate Institute. Prenova stavb ne koristi le podnebju, ampak tudi izboljšuje kakovost zraka in zdravje prebivalstva ter lahko pomaga ustvariti 5,4 milijona delovnih mest v mestih po vsem svetu.

Avtorica: Liv Raahauge Frederiksen
Foto: Kevin Grieve

O Najboljših novicah iz sveta
Najboljše novice iz sveta želijo pomagati ljudem, da dosežejo bolj raznolik pogled na svet. Verjamemo, da znanje ustvarja upanje, to pa prinaša motivacijo za ukrepanje. Želimo, da bi globalne cilje poznalo čim več ljudi. Ko namreč ljudje cilje poznajo, lahko zahtevajo odgovornost od političnih voditeljev in zagotovijo, da uresničujejo dane zaveze. Več ljudi, kot je seznanjenih z napredkom in rešitvami, ki jih ima svet že na voljo, več jih lahko prispeva k uporabi teh rešitev. Zgodbe, med njimi tudi tokrat zgodbe projektov slovenskih nevladnih organizacij, nosijo sporočila o številnih prizadevanjih za trajnostno usmerjen svet, ki je vedno bolj povezan in soodvisen. Izdajo časopisa, ki je namenjen ozaveščanju širše javnosti o globalnih izzivih, tudi tokrat koordinira platforma SLOGA.

Preberite celotne Najboljše novice iz sveta 2021 ali pobrskajte po dodatnih vsebinah na spletni strani.


Najboljše novice iz sveta 2021 so izšle v sklopu projekta Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – projekt predsedovanja EU 2020–2022, ki ga sofinancirajo Ministrstvo RS za javno upravo, Ministrstvo RS za zunanje zadeve in Evropska unija. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Vlade Republike Slovenije in/ali EU.

Translate »