Home Dogodki Dvojni standardi ali priložnost za boljšo azilno politiko EU?

Dvojni standardi ali priložnost za boljšo azilno politiko EU?

Caritas Europa bo 23. junija 2022 organiziral spletni seminar, da bi ustvaril prostor za dialog o odzivu EU na ljudi, ki bežijo pred konfliktom v Ukrajini, ter z namenom razmisleka o nedoslednih praksah in političnih možnostih za izboljšanje sprejema vseh beguncev.

Vojna v Ukrajini je namreč sprožila politično in javno solidarnost do ukrajinskih beguncev, kakršne še ni bilo. Države članice EU so se prvič soglasno odločile, da bodo aktivirale direktivo o začasni zaščiti iz leta 2001, s čimer so ukrajinskim beguncem in nekaterim drugim državljanom držav nečlanic EU zagotovile takojšnjo zaščito za obdobje do treh let ter pravice do dostopa do zdravstvenega varstva, izobraževanja, zaposlitve in nastanitve ter do združitve družine. Ta pogumni odziv je bil potreben in ga je treba pohvaliti. Vendar pa je v ostrem nasprotju s sovražno in sporno azilno politiko do drugih ljudi, ki iščejo zaščito v Evropi. Ta diferencirana obravnava – tako v pripovedi kot v praksi – lažno implicira, da obstajajo “pravi begunci”, ki si zaslužijo zaščito in naše sočutje, v nasprotju z “drugimi”, ki iščejo zatočišče in so sumljivo obravnavani kot potencialni zlorabljavci preobremenjenega azilnega sistema ter označeni kot “nezakoniti migranti”. Takšni zavajajoči in omejevalni pristopi spodkopavajo pravico do azila v Evropi, Konvencijo o statusu beguncev in pravni red EU na področju azila, ki naj bi prosilcem za azil in beguncem zagotavljal vrsto pravic in postopkovnih jamstev.

Da bi zagotovili pravične in dosledne odzive azilne politike dolgoročno, mreža Caritas spodbuja dialog s političnimi odločevalci, zato želi v prihodnje vplivati, da se bo omogočil prostor za izmenjavo in razpravo o tem, kaj se je mogoče naučiti za prihodnost. Zlasti želimo spodbuditi razmislek o pozitivnih ukrepih, ki so jih EU in njene države članice sprejele v odziv na tiste, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, ter oblikovati strategijo, kako najbolje mobilizirati in izkoristiti politično voljo in solidarnost državljanov, da bi izboljšali sedanje azilne politike EU in politike sprejema ter olajšali dolgoročno vključevanje vseh beguncev.

Podrobnejše informacije in prijava na spletni seminar.

Dogodek se je zaključil.

Datum

23. 06. 2022
Pretekli dogodek!

Čas

Celodnevni dogodek

Organizira

Caritas Europa

Izberite jezik / Translate

Koledar dogodkov

maj 2024

P
T
S
Č
P
S
N
29
30
1
2
3
4
5
Dogodki za 1 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 2 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 3 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 4 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 5 maj
Ni dogodkov
6
7
8
9
10
11
12
Dogodki za 6 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 7 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 8 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 9 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 10 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 11 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 12 maj
Ni dogodkov
13
14
15
16
17
18
19
Dogodki za 13 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 14 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 15 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 18 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 19 maj
Ni dogodkov
20
21
22
23
24
25
26
Dogodki za 20 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 21 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 25 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 26 maj
Ni dogodkov
27
28
29
30
31
1
2
Dogodki za 27 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 28 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 29 maj
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij
Translate »