Home Dogodki Dogodek Besednjak za novo dobo: Kako misliti emancipatorno politiko danes?

Besednjak za novo dobo: Kako misliti emancipatorno politiko danes?

Društvo EnaBanda v sredo, 4. marca 2020, ob 19. uri vabi na zadnji dogodek v ciklu  pogovorov o Besednjaku za novo dobo v kavarno Športnega društva Tabor (Tabor 13, Ljubljana).

Gostja dogodka je Lana Zdravković, raziskovalka na Mirovnem inštitutu, publicistka, politična aktivistka, performerka, producentka in soustanoviteljica Zavoda za umetniško produkcijo in raziskovanje Kitch. Strastno se spopada s premišljevanjem moči prezentacije in ekscesa reprezentacije, potenciala subverzivnosti umetniškega dela, odpiranja prostorov enakosti kot procesov redistribucije čutnega, škandala telesnosti, identitet in pripadnosti.

Na dogodku se bomo spraševali, kako misliti politiko mreže svetov, ekonomijo zadrug in skupnostno skrb/solidarnost, sorazmeroma vzporednih trgu in državi, preko tvorjenja dvojne moči. Kako iti onkraj vzpostavitve posamičnih avtonomnih prostorov, skupnosti in njihove samomarginalizacije, onkraj gradnje družbenih gibanj, ki se končajo z apeli na državo, zakon ali stranko in kako misliti revolucijo pred/brez prevzema oblasti.

Kot svoja sogovornika o emancipatornih politikah je Lana Zdravković povabila:

  • Mateja Kavčiča nezaposlenega državnega plačanca, ima prvo bolonjsko stopnjo Univerze na Primorskem, smer Biopsihologija, s temo Wittgenstein in način življenja. Aktiven je bil v Avtonomni Tovarni Rog, med prostoroma Modri Kot in Second Home, kot tudi v obče rogovskih dejanjih. V zadnjih dveh letih je bolj prisoten znotraj migrantskega gibanja, v Ljubljani pa znotraj iniciative Infokolpa.
  • Jerneja Kalužo raziskovalca in pisca. Po osnovni izobrazbi je filozof in zgodovinar. Leta 2017 je doktoriral iz filozofije, naslov njegove disertacije je Koncept navade v filozofiji Gillesa Deleuza. Že več kot 10 let je aktiven kot novinar, predvsem na Radiu Študent in tudi kot uporabnik avtonomne Tovarne Rog, predvsem znotraj kolektiva Živko Skvotec. Trenutno je zaposlen kot raziskovalec na Centru za raziskovanje družbenega komuniciranja na Fakultete za družbene vede.

Pogovor bo moderirala Ajda Pistotnik, društvo EnaBanda.
Lana, Matej in Jernej bodo problematizirali dominantni imperativ konsenzualne demokracije, ki se predstavlja kot edini legitimni nosilec politike, ter v razmislek ponudili nekatere obstoječe politične misli-prakse, ki temu imperativu kljubujejo, kot tudi nekatere koncepte, prek katerih lahko mislimo utopično afirmacijo radikalne enakosti. Izhajajo namreč iz temeljnega aksioma, da resen premislek o politiki nujno vključuje premislek o temeljni radikalni enakosti med ljudmi, to je neidentitetni, neetatistični, nereprezentabilni politiki emancipacije, ki je inherentna egalitarna norma.

 

Dogodek se je zaključil.

Datum

04. 03. 2020
Pretekli dogodek!

Čas

19:00 - 21:00

Lokacija

Kavarna Športnega društva Tabor
Tabor 13
Področje

Organizira

EnaBanda

Koledar dogodkov

maj 2022

P
T
S
Č
P
S
N
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 1 maj
Ni dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 3 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 4 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 7 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 8 maj
Ni dogodkov
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 10 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 11 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 13 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 14 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 15 maj
Ni dogodkov
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 17 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 18 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 19 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 20 maj
Ni dogodkov
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5