Partnerstvo. Vir: Pixabay

Refleksija po delavnici medijske pismenosti

V okviru sklopa “Mladi o migracijah” projekta #MigratED so dijaki in dijakinje Gimnazije Celje – Center razmišljale o medijski pismenosti in migracijah. Svoj prispevek je delil Lan Cvek.

Menim, da je bilo današnje predavanje zelo poučno, meni osebno pa je prikazalo nov pogled na novice na internetu. Največ lažnih novic trenutno kroži o temi korona virusa, saj je veliko ljudi prestrašenih in presojajo čustveno namesto racionalno. Ta pojav pa je idealen za vse ustvarjalce lažnih novic, ki se zanašajo na slepo sprejemanje teh lažnih podatkov in upajo, da ljudje ne bojo vlagali svojega časa v raziskavo resničnosti objav. Tako pa se globalno širijo lažne novice, ki prinašajo mnogo nevarnosti. Nekatere so bele, neškodljive laži, ki nimajo pretiranega škodljivega učinka, druge pa so zelo škodljive in povzročajo mnogo nevšečnosti in ignorance med prebivalstvom.

 

Na primeru korona virusa so včasih ljudje premalo obveščeni in se prepustijo nekaterim lažem statistike. V teh časih pa je težko vedeti, kateri podatki so verodostojni in kateri niso.

 

Migracije pa so tema, pri kateri mediji zlahka prestrašijo ljudstvo ali pa prikrijejo dejstva, za katera je bolje, da se ne poznajo. Po eni strani nas strašijo o številu migrantov in njihovi nevarnosti, po drugi strani pa nam molčijo koliko migrantov dnevno aretira policija na našem območju.

 

Današnje predavanje je bilo torej zelo poučno in uporabno za življenje, menim pa, da bi vsi morali bolj pozorno preveriti vire informacij, ki jih prejemamo.

 

Lan Cvek, 2.č, Gimnazija Celje–Center


Razmgcc-logo-1-200x200išljanje je bilo pripravljeno v okviru evropskega projekta #MigratED, v katerem kot partnerska organizacija sodeluje Platforma SLOGA. V okviru projekta je bila v sodelovanju z Zavodom Časoris organizirana delavnica o medijski pismenosti in migracijah za dijake ter dijakinje Gimnazije Celje Center.

 

Projektne aktivnosti #MigratED v Sloveniji sofinancirata program Evropske unije Erasmus+ in Ministrstvo za javno upravo. Vsebina odraža le poglede avtorice in ne uradnih stališč financerjev.

Logo footer