Partnerstvo. Vir: Pixabay

Refleksija o lažnih novicah: koristnost nekoristnega

V okviru sklopa “Mladi o migracijah” projekta #MigratED so dijaki in dijakinje Gimnazije Celje – Center razmišljale o medijski pismenosti in migracijah. Svoj prispevek je delila dijakinja Sabina.

Lažne novice so velik dejavnik v našem življenju, saj se lahko iz njih naučimo veliko koristnega (da ne verjamemo vsaki novici, ki jo vidimo, in da nekatere novice niso zanesljive oz. niso iz zanesljivih portalov).

Največ lažnih novic in dezinformacij kroži o COVID-19 in migracijah oz. o najbolj popularnih novicah in dogodkih. Veliko zanesljivih informacij lahko dobimo na zanesljivih in preverjenih portalih, vsak dan med 8. in 20. uro pa lahko pokličemo na Ministerstvo za zdravje za zanesljive informacije o korona virusu. Zdi se mi, da nismo dovolj natančno obveščeni o številu okuženih na število testiranih oz. z deležem okuženih. Velikokrat tudi mediji prikrijejo kakšen pomemben podatek, ki bi mogoče bil bolj koristen oz. bi ljudem bolj odprl pogled na situacijo.

Mediji so migrante predstavili kot nekaj groznega, slabega in nepredvidljivega (kam jih bomo dali, so nevarni, ne bo delovnih mest za Slovence, so strošek za državo …). Menim, da so samo povečali družbene predsodke, mogoče tudi ustvarili nove, saj so ljudje imeli napačne predstave o migracijah, migrantih in beguncih. Imeli smo občutek, da bo potrebno bolj zavarovati sebe, svojo družino, okolico. Ljudje so bili negotovi, saj niso vedeli, od kod in zakaj, s kakšnim razlogom so prišli. Razlogi so bili seveda različni, npr. vojne, revščina pa tudi podnebne spremembe, v glavnem pa so prišli zaradi upanja po boljšem življenju. Mediji so begunce in migrante predstavili kot nevarne, nagnjene h kršenju zakonov, predstavili so veliko nasilnih zgodb, ki so jih zagrešili migranti, če pa je Slovenec zagrešil enako stvar, pa ni bilo nobenega incidenta. Preden kaj sodimo oz. izpostavimo predsodek, se moramo vprašati o statistiki podatkov, npr. pojavnost kaznivih dejanj, povzročenih s strani migrantov. V večini so mediji predstavili samo negativne posledice, zelo malo pa pozitivnih, kot so npr. dodatna, včasih cenejša delovna sila, več različnih kultur.

 

Sabina, dijakinja Gimnazije Celje – Center

 


Razmgcc-logo-1-200x200išljanje je bilo pripravljeno v okviru evropskega projekta #MigratED, v katerem kot partnerska organizacija sodeluje Platforma SLOGA. V okviru projekta je bila v sodelovanju z Zavodom Časoris organizirana delavnica o medijski pismenosti in migracijah za dijake ter dijakinje Gimnazije Celje – Center.

 

Projektne aktivnosti #MigratED v Sloveniji sofinancirata program Evropske unije Erasmus+ in Ministrstvo za javno upravo. Vsebina odraža le poglede avtorice in ne uradnih stališč financerjev.

Logo footer