Partnerstvo. Vir: Pixabay

Refleksija o lažnih novicah in migracijah

V okviru sklopa “Mladi o migracijah” projekta #MigratED so dijaki in dijakinje Gimnazije Celje – Center razmišljale o medijski pismenosti in migracijah. Svoj prispevek je delila Alenka Vozlič. 

Menim, da največ lažnih novic in dezinformacij kroži o temah, ki jih srečujemo v vsakdanjem življenju; (v sedanjih časih) novice o Covid-19, o raznih drugih boleznih, o odločitvah politike in o novih zakonih, novice o življenju slavnih osebnosti …
Glede koronavirusa mislim, da smo dovolj obveščeni, saj so podatki o okuženih, umrlih in hospitaliziranih ljudeh vsak dan sporočeni oz. objavljeni na dnevniku, raznih zanesljivih spletnih straneh. Seveda se ljudje med sabo pogovarjamo in imamo vsak svoje mnenje, vendar menim, da moramo v takšnih kriznih časih prisluhniti in zaupati našim zdravnikom in tudi epidemiologom, ki se s situacijo vsakodnevno srečujejo.
Mislim, da so nam migracije večino časa predstavljene kot neko ogrožanje, saj nam mediji pokažejo samo posnetke in fotografije ogromnih mas ljudi, ki se vozijo z ladjami proti novim državam v upanju na bolje. Migracije nam prikažejo na način, da nas postane strah, kaj bodo prinesle, saj je migrantov precej veliko in se ljudje začno spraševati o stvareh, ki se tičejo vsakega posameznika ( npr. ali nam bodo vzeli službe, morda življenjski prostor, nas zaradi njihove številčnosti prisilili v njihove navade in način življenja…). Nikoli oz. zelo redko posameznik pomisli, kako se počutijo oni, ki so zaradi neznosnih življenjskih razmer bili primorani zapustiti svoj dom in vse, kar jim je ljubo.

Alenka Vozlič, 2.č, Gimnazija Celje Center


Razmgcc-logo-1-200x200išljanje je bilo pripravljeno v okviru evropskega projekta #MigratED, v katerem kot partnerska organizacija sodeluje Platforma SLOGA. V okviru projekta je bila v sodelovanju z Zavodom Časoris organizirana delavnica o medijski pismenosti in migracijah za dijake ter dijakinje Gimnazije Celje Center.

 

Projektne aktivnosti #MigratED v Sloveniji sofinancirata program Evropske unije Erasmus+ in Ministrstvo za javno upravo. Vsebina odraža le poglede avtorice in ne uradnih stališč financerjev.

Logo footer