Partnerstvo. Vir: Pixabay

Refleksija o delavnici o medijih in lažnih novicah

V okviru sklopa “Mladi o migracijah” projekta #MigratED so dijaki in dijakinje Gimnazije Celje – Center razmišljale o medijski pismenosti in migracijah. Svoj prispevek je delila dijakinja Lucija.

Delavnica se mi je zdela koristna in uporabna za življenje. Ljudje se znajdemo v situacijah, ko ne znamo prepoznati, ali je novica lažna ali resnična. Vsaj eno lažno novico lahko poiščemo o kateri koli temi. Menim pa, da med nami kroži največ lažnih novic v znanosti, medicini in resničnosti vseh podatkov. Glede informacij in informiranja o korona virusu menim, da dobim kot dijakinja dovolj podatkov oziroma kdaj še preveč. Dobimo podatke, ki se ne morejo kosati s podatki prejšnjega dneva (npr. število okuženih v posameznem dnevu, različno število testiranih ljudi). S preveč podatki delamo v nekaterih situacijah samo večjo paniko. Vsi podatki, ki jih vidimo v medijih in jim zaupamo, ni nujno, da so resnični. Čeprav zaupamo, da so, včasih niso. Velikokrat nas mediji preslepijo, menimo, da je nekaj hujše ali boljše, kot v resnici je. Tudi sami pa nimamo energije oziroma se nam ne da, da bi sami preverili novico.

 

Lucija, dijakinja Gimnazije Celje – Center

 


Razmgcc-logo-1-200x200išljanje je bilo pripravljeno v okviru evropskega projekta #MigratED, v katerem kot partnerska organizacija sodeluje Platforma SLOGA. V okviru projekta je bila v sodelovanju z Zavodom Časoris organizirana delavnica o medijski pismenosti in migracijah za dijake ter dijakinje Gimnazije Celje – Center.

 

Projektne aktivnosti #MigratED v Sloveniji sofinancirata program Evropske unije Erasmus+ in Ministrstvo za javno upravo. Vsebina odraža le poglede avtorice in ne uradnih stališč financerjev.

Logo footer