Mednarodna poletna šola politične ekologije 2024 poteka na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani od 1. do 5. julija 2024. Tema letošnje poletne šole je “Pravični zeleni prehod: med javnim, zasebnim in skupnostnim,” ki se osredotoča na kritično obravnavo zelenega prehoda z vidika družbenih in političnih razsežnosti. Cilj dogodka je raziskati kompleksnost zelenega prehoda ter alternativne načine za pravičnejši in bolj demokratičen pristop.

Organizatorji dogodka so Društvo Focus, Fakulteta za družbene vede, Umanotera, Inštitut za ekologijo, Eko-kolektiv in Časopis za kritiko znanosti. Petdnevna konferenca, ki je del projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, prinaša nova znanja in spodbude za vključevanje okoljskih tematik v družboslovne in humanistične vede.

Mednarodna poletna šola politične ekologije gosti 14 domačih in tujih strokovnjakov, med njimi so profesor politične ekonomije Gareth Dale, raziskovalka Maura Benegiamo, teoretik ekosocializma Kai Heron, ekonomist James Meadway, podžupanja Zagreba Danijela Dolenec, aktivist Wishwas Satgar in Chris Vrettos iz evropskega združenja energetskih zadrug Rescoop.eu. Več kot 120 udeležencev, med njimi študenti, raziskovalci, akademiki in aktivisti iz Slovenije in tujine, pridobiva nova znanja na področju politične ekologije.

Program poletne šole je strukturiran po dnevnih temah. Prvi dan je namenjen kritični obravnavi zelenega prehoda, drugi dan ekonomskim vprašanjem, tretji dan energetski demokraciji, četrti dan urbanim transformacijam, zadnji dan pa združuje razprave o pravičnem zelenem prehodu in prihodnosti znotraj planetarnih omejitev.

Dr. Andrej A. Lukšič, profesor politologije in politične ekologije na Fakulteti za družbene vede ter eden od soorganizatorjev poletne šole, poudarja, da je namen poletne šole pripeljati raziskovalce s tujih univerz, da delijo svoje ugotovitve in izkušnje ter s tem obogatijo znanja in možnosti odgovora na ključna vprašanja, s katerimi se sooča tudi Slovenija. Poletna šola predstavlja primer, kako je možno doseči spremembe z novim premislekom tudi brez sistemske podpore in kako odpreti univerzo za širšo razpravo o politični ekologiji.

Letošnja izvedba mednarodne poletne šole politične ekologije je tretja v sklopu projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, ki krepi zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo v visokošolskem izobraževanju.

Več informacij je na voljo na spletni strani Mednarodne poletne šole.

 

Translate »