Partnerstvo. Vir: Pixabay

Lažne novice in dezinformacije

V okviru sklopa “Mladi o migracijah” projekta #MigratED so dijaki in dijakinje Gimnazije Celje – Center razmišljale o medijski pismenosti in migracijah. Svoj prispevek je delil Vid Mumelj.

Po mojem mnenju je trenutno največ lažnih novic, ki krožijo po spletu, na temo korona virusa – Covid 19 in o ameriških volitvah oz. o Donaldu Trumpu. Po mojem mnenju je o temi korona virusa prisotnih preveč podatkov, ki si niso povsem enaki. Posledično nikoli ne vemo, ali je neka informacija resnična ali ne. Ena takšnih je bila novica o zdravstvenem stanju Donalda Trumpa – nekateri viri o njegovem zdravju pravijo, da je resno bolan in priklopljen na respirator, drugi pa, da je popolnoma zdrav, že doma. Veliko ljudi se tako ne more »srečati« z resnico oz. ima o nekem dogodku napačne informacije – če ti ljudje te informacije širijo, lahko pride do velikih neprijetnosti.

 

Migracije so po mojem mnenju nekaj naravnega. Če ljudje nimajo dobrih življenjskih pogojev, lahko se selijo zaradi družine, zaradi službenih obveznosti. To nikogar ne bi smelo motiti. V medijih Migracije jemljejo preveč neresno. Poleg tega so te novice malce napihnjene. Za vsem tem še vedno stoji rasizem in nepriznavanja tujih ver.

 

Jaz osebno nimam nobenih izkušenj z migracijami, vem pa da jih ljudje ne sprejemajo tako, kot bi jih morali.

 

Vid Mumelj, 2.č, Gimnazija Celje–Center


Razmgcc-logo-1-200x200išljanje je bilo pripravljeno v okviru evropskega projekta #MigratED, v katerem kot partnerska organizacija sodeluje Platforma SLOGA. V okviru projekta je bila v sodelovanju z Zavodom Časoris organizirana delavnica o medijski pismenosti in migracijah za dijake ter dijakinje Gimnazije Celje Center.

 

Projektne aktivnosti #MigratED v Sloveniji sofinancirata program Evropske unije Erasmus+ in Ministrstvo za javno upravo. Vsebina odraža le poglede avtorice in ne uradnih stališč financerjev.

Logo footer