Izšlo je novo poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) z naslovom »Podnebne spremembe 2022: vplivi, prilagajanje in ranljivost«, ki prinaša jasna sporočila.

Poročilo predstavlja najbolj izčrpen znanstveni pregled vplivov podnebnih sprememb doslej. Temelji na kar 34.000 znanstvenih objavah, pripravljalo ga je 270 avtorjev in 675 sodelujočih avtorjev; dokument pa je pred samo javno objavo opravil več recenzijskih krogov z več deset tisoč komentarji in izboljšavami.

“Današnje poročilo IPCC je atlas človeškega trpljenja in primer spodletelega podnebnega vodstva, je izjavil generalni sekretar ZN Antonio Guterres. “Skoraj polovica človeštva živi v nevarnem okolju že sedaj, mnogi ekosistemi so na točki brez vrnitve že danes. Dejstva so nesporna, odsotnost ukrepanja in vodenja je kriminal, največji onesnaževalci sveta so krivi napada na naš dom. Izpusti ogljikovega dioksida so se v zadnjem desetletju za 13 odstotkov povečali, namesto da bi se zmanjšali. Današnje poročilo prinaša dve temeljni resnici – premog in fosilna goriva dušijo človeštvo, države morajo prenehati financirati premog. Ljudje vidijo skozi zadimljena okna. Trenutni dogodki kažejo, da smo ranljivi za geopolitične šoke, in sedaj je čas za energetsko tranzicijo, fosilna goriva so slepa ulica za človeštvo.”

“Sedaj še bolje razumemo, kakšni bodo vplivi podnebnih sprememb, vemo, da bodo ti vplivi izjemno škodljivi, jasno pa je tudi, da lahko to škodo vsaj omilimo z zmanjšanjem naših emisij toplogrednih plinov,” so poročilo komentirali v Umanoteri.

Čas pretvarjanja je mimo. Besede znanstvenikov so boleče jasne: tudi če bomo dosegli svoje politične cilje in razogljičili gospodarstva do sredine stoletja, bodo vplivi podnebnih sprememb resni, a hkrati bodo le-ti potencialno še vedno obvladljivi. V primeru, da se to ne zgodi, pa je situacija precej bolj dramatična. Če torej ne bomo uspeli zmanjšati emisij v zadostni meri, bomo morda priča propadu najpomembnejših ekosistemov še pred koncem stoletja, kar bo nosilo katastrofalne posledice za vse nas.

Jonas Sonnenschein, Umanotera 

Več na spletni strani Umanotere in Focusa.

Povzetek poročila IPCC TU

Translate »