Post-Cotonoujski sporazum, novi sporazum o partnerstvu med Evropsko unijo in članicami Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav (OACPS, prej znan kot Skupina držav AKP) označuje formalni zaključek pogajanj o sporazumu po Cotonouju, ki določa okvir političnega, gospodarskega in sektorskega sodelovanja za naslednjih dvajset let. Novi sporazum bo okrepil sposobnost OACPS-EU za skupno delovanje pri vprašanjih globalne razsežnosti, kot so okoljske in podnebne spremembe, migracije in mobilnost, mir in varnost.

Cilj Post-Cotonoujskega sporazuma je omogočanje aktivnega sodelovanja številnih akterjev v partnerskem dialogu in procesih sodelovanja, vključno s parlamenti, lokalnimi oblastmi, civilno družbo in zasebnim sektorjem. Da bi spodbudil močno sodelovanje civilne družbe (tako v Evropi kot v državah AKP) v fazah izvajanja in spremljanja, je CONCORD Europe, evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj razvil Insider’s Guide to the Post-Cotonou Agreement. Namen tega priročnika je uporabniku prijazno orodje, ki pojasnjuje ključne dele sporazuma, zakaj mora civilna družba sodelovati s sporazumom in kaj lahko organizacije civilne družbe storijo na področju zagovorništva.

SLOGA pripravlja slovensko različico vodnika, ki bo izšel 8. julija.

Namen tega priročnika je uporabniku prijazno orodje, ki pojasnjuje ključne dele sporazuma, zakaj mora civilna družba sodelovati s sporazumom in kaj lahko organizacije civilne družbe storijo na področju zagovorništva.

Ob izdaji vodnika CONCORD Europe  in Platforma SLOGA v okviru Presidency ProjectProjekta predsedovanja EU, vabita na spletni dogodek

Vodič po Post-Cotonoujskem sporazumu

v četrtek, 8. julija, med 14. in 16. uro

Udeležence dogodka bo pozdravil direktor Platforme SLOGA Albin Keuc, direktorica CONCORD Europe Tanya Cox pa bo prispevala uvodne misli. V razpravi med drugimi bodo sodelovali:

➡️ Sandra Bartelt (DG INTPA)

➡️ Muhammed Lamin Saidykhan (Africans Rising) kot predstavnik civilne družbe iz Afrike

➡️ Josaia Osborne (Programme PIANGO) kot predstavnik  civilne družbe Pacifika

➡️ Joyce Naar (ACP Civil Society Forum) kot predstavnica civilne družbe Karibov

Dogodek bo moderirala Irena Jager Agius, svetovalka ACP in predstavnica slovenskega predsedovanja EU.

Dogodek bo v angleščini, poskrbljeno bo za prevod v portugalščino, španščino in francoščino.

V razpravi se bodo osredotočili na naslednja vprašanja:

  • Kateri so glavni izzivi civilne družbe pri vključevanju v uresničevanje Post-Cotonoujskega sporazuma?
  • Katere so glavne priložnosti civilne družbe za vpliv na proces soustvarjanja, ki krepi obojestransko koristna partnerstva v okviru Post-Cotonouja?
  • Kako priti do konkretnih mehanizmov za udeležbo civilne družbe in kakšna je vloga civilne družbe v krepitvi transformativnega uresničevanja Post-Cotonouja?

Prijavite se tu.


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 

EU PP: logotip eu pp, mju in eu

Translate »