Vse več je dokazov, da energetska revščina nesorazmerno prizadene ženske in gospodinjstva, ki jih vodijo ženske – stanje, ki se med drugim poslabša tudi zaradi starosti, razreda in etničnega porekla. Zato je ključnega pomena, da si podrobneje ogledamo razmerje med energetsko revščino in spolom, opozarja Focus, društvo za sonaraven razvoj. Focus je partner projekta EmpowerMed, ki med drugim opozarja na potrebo po pravičnem prehodu na trajnostno energijo in nizkoogljično družbo z vidika spola.

Če želimo zagotoviti, da “ne pustimo nikogar zadaj”, bo moral pravičen prehod temeljiti na politikah in ukrepih, ki so pravični za ženske.

V projektu EmpowerMed so pripravili kratko analizo, ki ponuja vpogled v medsebojno povezanost med spolom in energetsko revščino v štirih različnih dimenzijah: fiziološki, zdravstveni, ekonomski in socialni/kulturni.

Opozarjajo na nekaj možnih metodologij za vključevanje načela enakosti spolov, ki bi jih lahko uporabili za oblikovanje pristopov k spopadanju z energetsko revščino na način, ki je pravičen do spola.

Celoten prispevek si lahko preberete TU.

Translate »