V tednu od 1. do 5. marca 2021 je potekalo drugo spletno izobraževanje o debatni metodologiji in vsebinah globalnega učenja v sklopu projekta Climate of Change, ki se ga udeležujejo predvsem izobraževalke in izobraževalci. Izobraževanje, sklop treh delavnic, organizira platforma SLOGA, izvajata ga Inštitut za afriške študije in zavod Za in proti.

Drugo usposabljanje, namenjeno dvema skupinama, je potekalo v sredo, 3. marca, in v petek, 5. marca 2021. Izvedla sta ga Miha Andrič iz zavoda Za in proti ter Tanja Leskovar iz Inštituta za afriške študije. Tokratno izobraževanje je bilo praktično zastavljeno z udeleženkami in udeleženci, ki so sodelovali pri vajah skozi celotno usposabljanje.

S predavateljem Miho Andričem smo se učili oblikovanja konstruktivnih argumentov in protiargumentov, pri čemer smo na različne načine analizirali debatne trditve. Teorijo smo tekom prvega dela usposabljanja »vadili« na preprostejših primerih.

V drugem delu usposabljanja so se udeleženke in udeleženci zbrali v 4 Zoom sobah in novo naučeno teorijo preizkusili na 2 zahtevnejših debatnih trditvah s področja okoljskih migracij, razvojnega sodelovanja in človekovih pravic, pri čemer jim je vsebinsko podporo nudila strokovnjakinja s področja globalnega učenja, Tanja Leskovar. Kljub temu, da so imele skupine na voljo krajši čas, so uspešno razvile nekaj argumentov in protiargumentov, ki sta jih s stališča vsebine in debatne metodologije pokomentirala voditelja delavnic.

Zadnje srečanje obeh skupin bo potekalo v tednu od 8. do 12. marca, ko se bomo osredotočali predvsem na praktične vaje: udeleženci in udeleženke bodo obravnavali trenutno zelo aktualno globalno vprašanje, »brainstormali« in sodelovali v preprostejši različici debate ter tako spoznali debatne vloge.

Pripravila: MS


Usposabljanje poteka v okviru evropskega projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 organizacij civilne družbe, med njimi je tudi platforma SLOGA. Projekt financira Evropska unija. Izražena stališča ne predstavljajo stališč Evropske unije.