Poročilo Programa ZN za okolje o indeksu zavržene hrane za leto 2024 razkriva, da je bilo leta 2022 zavržene 1,05 milijarde ton hrane, od tega 19 % na ravni trgovine na drobno, živilskih storitev in gospodinjstev.

Ti odpadki poglabljajo globalna vprašanja, kot so lakota, podnebne spremembe, izguba biotske raznovrstnosti in onesnaževanje. Odpadki iz gospodinjstev so predstavljali 60 % vse zavržene hrane. Poročilo poudarja, da zavržena hrana ni težava le v bogatih državah, saj je opaziti zbliževanje med bogatimi in revnimi državami. Prizadevanja bi se morala osredotočiti na zmanjšanje količine odpadkov in spodbujanje kompostiranja v mestih. Poročilo ugotavlja tudi povezavo med bolj vročim podnebjem in večjim številom zavržene hrane ter poudarja potrebo po zanesljivih rešitvah za hlajenje in konzerviranje. Kljub izzivom javno-zasebna partnerstva obetajo veliko, kar dokazujejo zmanjšanja v državah, kot sta Japonska in Združeno kraljestvo.

Poročilo poudarja pomen reševanja problematike zavržene hrane za doseganje cilja trajnostnega razvoja 12.3, ki predvideva prepolovitev količine zavržene hrane do leta 2030.

Več o članku je na voljo na spletni strani UN News

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »